Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

5 nadelen van een pompschakelaar voor vloerverwarming


Geen enkele vorm van verwarming is perfect, zo is ook het geval bij vloerverwarming. Met de introductie van de pompschakelaar is het aloude verwarmingssysteem dat werkt op warm water een stukje efficiënter geworden. Maar ook de pompschakelaar kent de nodige nadelen. 

Het belangrijkste nadeel aan de pompschakelaar is het feit dat het apparaat zelf ook energie verbruikt, terwijl het belangrijkste doel van de schakelaar energie-efficiëntie is. Ook maakt het systeem de verwarmingsinstallatie gecompliceerder, vergt het een financiële investering en kan het zorgen voor extra onderhoud. 

Bent u van plan om een nieuwe vloerverwarming te installeren in uw woning? Dan kan het mogelijk aantrekkelijker zijn om alternatieven te overwegen voor het traditionele leidingsysteem met pompschakelaar. Dit is ook relevant voor mensen die in het bezit zijn van een massieve cementvloer, tegels, een houten vloer, of vloerbedekking. 

Bij Dutch Heating Products hebben we veel ervaring in huis op gebied van elektrische infrarood vloerverwarming, wat naar onze mening een betaalbaar duurzaam alternatief is voor de ‘klassieke’ vloerverwarming met waterverwarming. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug.

 

1. De pompschakelaar verbruikt onnodig stroom

 

De primaire functie van een pompschakelaar is het besparen van energie en het efficiënter maken van het systeem voor vloerverwarming. Echter verbruikt het apparaat zelf ook stroom gedurende dit proces, waardoor de potentiële besparing afneemt. 

Natuurlijk voorkomt de schakelaar het sluipverbruik van de pomp die de leidingen in de vloerverwarming voorziet van warm water. Per saldo zal de installatie van een pompschakelaar dus zeker een energiebesparing opleveren. Deze is echter iets lager door het stroomverbruik van de schakelaar zelf. 

Houd in uw berekening rondom de energiebesparing dus rekening met de energieconsumptie die de pompschakelaar toe zal voegen aan het systeem. Het is een niet te onderschatten nadeel van dit apparaat. 

 

2. Vloerverwarming is complexer door pompschakelaar

 

Hoe meer onderdelen een verwarmingssysteem heeft, hoe makkelijker er iets stuk kan gaan. Ook de noodzaak voor eventueel periodiek onderhoud zal toenemen met het toevoegen van extra onderdelen. De pompschakelaar zal immers ook enige onderhoud nodig hebben over de levensduur van het apparaat. 

De pompschakelaar zelf is een relatief autonoom opererend apparaat, maar kan in zeldzame gevallen ook de oorzaak zijn van problemen in uw verwarmingssysteem. Het maakt uw systeem voor vloerverwarming immers complexer. Houd hier rekening mee. 

De toevoeging van een pompschakelaar maakt ook het initiële installatieproces complexer. Het vergt de nodige specialistische kennis om een schakelaar ter besparing toe te voegen aan een vloerverwarmingssysteem. Het plaatsen van het extra onderdeel kan ook extra installatiekosten met zich meebrengen. 

 

3. Hoge kosten nieuwe pompschakelaar

 

Gemiddeld liggen de kosten voor de aanschaf van een nieuwe pompschakelaar tussen de 35 en 85 euro. De installatiekosten van een pompschakelaar in een systeem voor vloerverwarming zullen een soortgelijke kostenpost opleveren. Houd ook rekening met de kosten voor het stroomverbruik van de pompschakelaar zelf, alsmede eventuele reparatie- en onderhoudskosten. 

Kijken we naar het algehele kostenplaatje van de pompschakelaar, dan zijn de kosten voor aanschaf van het apparaat zelf relatief laag. Deze kan u zonder problemen binnen 1 tot 2 jaar al terugverdienen, dankzij de extra energiebesparing die de installatie van de schakelaar zal opleveren. 

De kosten van een nieuwe pompschakelaar zijn geconcentreerd in de installatie en het onderhoud. Hierdoor zijn de daadwerkelijke gebruikskosten in het begin dus hoger dan het kopen van de schakelaar zelf. Dit kan de daadwerkelijke terugverdientijd meer dan verdubbelen. Houd ook hier rekening mee. 

 

4. Pompschakelaar instellen vaak niet mogelijk

 

Bij de meeste modellen pompschakelaars is het in principe niet mogelijk om de temperatuur van inschakelen en uitschakelen zelf in te stellen. Dit is alleen mogelijk bij duurdere modellen, waardoor u in sommige gevallen feitelijk vast zal zitten aan de bestaande instellingen van de fabrikant. 

Dit kan in sommige gevallen problemen opleveren met de compatibiliteit van de pompschakelaar op uw systeem voor vloerverwarming. Controleer dit goed wanneer u een nieuwe schakelaar uitkiest. Raadpleeg indien mogelijk een ervaren installatiemonteur om persoonlijk advies in te winnen. 

5. Mogelijke storingen door pompschakelaar

Wanneer de vaste in- en uitschakeltemperatuur dicht op elkaar zijn ingesteld, kan het voorkomen dat de pomp van de vloerverwarming erg vaak aan- en afslaat. Dit kan ervoor zorgen dat deze pomp sneller stuk gaat. Dit kan zorgen voor extra onderhoud, dure reparaties en een kortere levensverwachting van de pomp voor uw vloerverwarming. 

Bent u reeds in het bezit van een zeer zuinige energiebesparende A-label pomp, dan is het kopen van een nieuwe pompschakelaar niet nodig. Installeert u deze toch, dan kan dit zorgen voor storingen en het verkorten van de uiteindelijke levensduur van de toch al zuinige pomp. 

Het toevoegen van een pompschakelaar kan in verschillende situaties dus zeker nadelig zijn voor de pomp. Een extra onderdeel installeren vergroot simpelweg de kans dat er ergens wat stuk gaat in het systeem. Het resultaat is het ontstaan van extra monteurskosten en mogelijk het vervangen van onderdelen in uw verwarmingssysteem.  

Een extra reparatie zorgt ook voor persoonlijk ongemak, wat bij andere vormen van vloerverwarming met minder onderhoud vrijwel niet relevant is. Er zijn namelijk absoluut goede, betaalbare en moderne alternatieven voor uw vloerverwarmingssysteem met warm water. 

 

Beste alternatief voor een vloerverwarming pompschakelaar

 

De traditionele vloerverwarming die werkt door water rond te pompen in leidingen onder uw vloer is niet de enige optie voor huiseigenaren. Tegenwoordig zijn er zeer zuinige, duurzame alternatieven beschikbaar die de noodzaak voor een pompschakelaar teniet doen. 

Een realistisch alternatief voor warm water vloerverwarming is bijvoorbeeld elektrische infrarood vloerverwarming. Het is een onderhoudsarm systeem met eenzelfde leefcomfort, welke (zeker in combinatie met het gebruik van eigen zonnepanelen) zeer zuinig kan zijn in het verbruik. Bovendien is het een volledig gasloos systeem dat tientallen jaren mee kan, waardoor het toekomstbestendig is. 

Wil u liever niet de overstap maken naar een pompschakelaar, maar bent u wel geïnteresseerd in het comfort van vloerverwarming? Een ervaren adviseur van Dutch Heating Products legt u graag uit welke alternatieve systemen voor vloerverwarming er allemaal mogelijk zijn. 

Neem dus vandaag nog (vrijblijvend) contact met ons op, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug met een persoonlijk antwoord: 

Vraag direct je offerte aan

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Vul alstublieft uw naam in
Vul alstublieft uw telefoonnummer in.
Invalid Input
Kun je jouw ingevulde e-mailadres even controleren? Wij kunnen deze namelijk niet vinden.
Invalid Input

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]