Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

Belangrijkste nadelen van een vloerverwarming noppenplaat


Een noppenplaat is een veelgebruikte methode om vloerverwarming mee te installeren. Er zijn uiteraard overwegingen om specifiek te kiezen voor noppenplaten, maar het systeem kent ook de nodige nadelen. Dit overzicht helpt u om deze nadelen in meer detail te bekijken. 

Sneller en efficiënter installeren van een vloerverwarming kan op veel manieren. De noppenplaat is één van de methoden die ook vandaag de dag nog altijd door installateurs wordt toegepast. Het is een veel voorkomend hulpmiddel bij natbouw vloerverwarming. 

Het ervaren team van Dutch Heating Products geeft graag antwoord op uw vragen rondom het kiezen van de juiste soort vloerverwarming. In veel ruimten is zijn er namelijk meer dan één ideale oplossing voor het gelijkmatig verwarmen van een ruimte op een duurzame manier. Meer leren? Vraag ons (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Lees meer over infrarood vloerverwarming

 

Wat is een noppenplaat bij vloerverwarming?

 

In de context van vloerverwarming is een noppenplaat simpelweg een voorgeïsoleerde EPS plaat voorzien van verschillende bevestigingsknoppen. EPS staat hierbij voor Expanded Polystyrene, een uitgezette vorm van kunststof hardschuim, geperst in de vorm van een isolatieplaat. 

De primaire functie van een noppenplaat bij vloerverwarming is tweeledig: 

  1. Isoleren: Doordat het materiaal isolerend werkt zorgt de noppenplaat ervoor dat de verwarmingsbuizen de warmte afgeven aan de juiste kant (de bovenzijde). 
  1. Ondersteunen: Het noppenprofiel aan de bovenzijde helpt de verwarmingselementen gemakkelijk op de juiste positie te houden, waardoor installatie een stuk gemakkelijker en efficiënter zal verlopen. 

 

De buizen voor de verwarming worden in feite vastgeklemd tussen het reeds aanwezige noppenprofiel. De grote aantrekkingskracht van dit soort platen is het feit dat installatie een stuk soepeler kan verlopen. Het is één van de methoden om dit doel te bereiken, maar zeker niet de enige. Bovendien kleven er enkele nadelen het systeem waarvan u kennis zou moeten nemen voordat u met het systeem aan de slag wil gaan. 

 

Wat zijn de belangrijkste nadelen van een noppenplaat?

 

Echter zijn er de nodige nadelen aan het installatiesysteem, waarbij niet altijd direct wordt stilgestaan. Het onderstaande overzicht zal de belangrijkste nadelen van de noppenplaat voor het gebruik bij nieuwe vloerverwarming kort bespreken. 

  1.  Relatief dure oplossing

De initiële investering in noppenplaten van hoge kwaliteit is relatief duur ten opzichte van alternatieve systemen met hetzelfde effect. De kosten voor de noppenplaten zelf zullen liggen rond de 15 à 20 euro per vierkante meter. Voor platen met hoogwaardige isolatie kan dit nog hoger uitkomen. 

Kosten lopen dus op naarmate er meer vierkante meters moeten worden voorzien van deze platen. Installatiekosten kunnen er echter mee worden gedrukt, omdat het installatieproces er tot op zekere hoogte makkelijker door wordt. 

Onthoud altijd dat de totale kosten van een systeem voor vloerverwarming verder gaan dan de aanschaf van de noppenplaten alleen. Een groot deel van de investering zal zitten in de verwarmingsbuizen zelf, maar ook in de arbeid van installatie en afwerking. Een groter oppervlak is altijd duurder, maar de kosten per vierkante meter dalen tegelijk ook met een grotere ruimte. 

 

  1. Er zijn veel alternatieven

Een noppenplaat is niet altijd per definitie de beste oplossing, er zijn namelijk een hoop andere mogelijkheden om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een tackerplaat of krimpnetten. Of u kunt gaan voor een systeem die dit soort oplossingen helemaal niet nodig hebben, denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor een alternatief als droogbouw vloerverwarming. 

Welke oplossing ook geschikt zal zijn voor uw specifieke omstandigheden, we raden u altijd aan om op zijn minst de voor- en nadelen van de alternatieven goed af te wegen. De noppenplaat heeft namelijk fundamenteel andere eigenschappen en eisen dan bijvoorbeeld een tackerplaat met clips. 

 

  1. Egale ondergrond is essentieel

Één van de belangrijkste eisen die wordt gesteld aan het correct gebruik van een noppenplaat is de noodzaak voor een perfect egale ondergrond. Dit kan in sommige situaties behoorlijke problemen opleveren in de praktijk. 

Het egaliseren van oude ruimtes kan niet alleen uitdagend zijn, maar ook behoorlijk arbeidsintensief, kostbaar en simpelweg niet de meest efficiënte oplossing. Grote oneffenheden of hoogteverschillen zullen problemen opleveren bij de installatie. 

Onthoud dat een lichte oneffenheid in de ondervloer geen grote problemen hoeft op te leveren. De noppenplaten zelf zullen tot op zekere hoogte helpen een kleine oneffenheid op te vangen. De problemen ontstaan op het moment dat de oneffenheden te groot zijn om te kunnen worden gecompenseerd, wat vooral bij oudere panden of verzakkende panden een factor van belang zal zijn. 

 

  1. Beperkte flexibiliteit

Anders dan bij een systeem als droogbouw vloerverwarming zal het gebruik van een noppenplaat zorgen voor een zeer beperkte flexibiliteit. Doordat de bevestigingspunten op een vaste positie liggen heeft u bij de installatie weinig beweegruimte om buizen anders te leggen. 

Wanneer het systeem eenmaal is geïnstalleerd zal het lastig zijn om in de toekomst eventuele aanpassingen of wijzigingen door te voeren. Ook wanneer er een noodzaak is voor een reparatie, dan zal dit in de praktijk een stuk lastiger zijn. 

Deze flexibiliteit is wel aan te bieden bij een systeem als droogbouw vloerverwarming, welke we bij Dutch Heating Products veel gebruiken. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden, of naar de verschillen ten opzichte van het gebruik van een noppenplaat systeem. 

 

  1. Nette afwerking is een uitdaging

Bij het gebruik van een noppenplaat is het soms lastig om een afwerking te verkrijgen die naar wens van de gebruiker is. In principe is het altijd nodig om een zandcement dekvloer te gebruiken. Een gietvloer of soortgelijk alternatief is niet mogelijk met dit soort platen. 

Kiest u voor noppenplaten, houd dan rekening met de plaatsing van een zandcement dekvloer met een minimale dekking van 3 cm op de verwarmingsbuis. 

Het vergt de nodige vakkennis en installatiekosten om dit soort vloeren te plaatsen. Bovendien zorgt her voor de nodige vrijheidsbeperkingen op het gebied van ontwerp van een ruimte. Afwerking is een probleem waar veel mensen tegenaan lopen bij hun keuze voor noppenplaten. 

 

Kiezen voor de juiste soort vloerverwarming

 

Voor elke situatie is een geschikte vorm van vloerverwarming te bedenken: ook voor de noppenplaat zijn voldoende situaties te benoemen waarbij het de ideale oplossing is. Echter is het belangrijk om de nadelen van de noppenplaat als oplossing in het achterhoofd te houden. 

Met een grote hoeveelheid alternatieve oplossingen voor vloerverwarming (zowel in de wereld van de natbouw en droogbouw vloerverwarming systemen) is het goed om de alternatieven een kans te geven en goed te onderzoeken.  

Het team van Dutch Heating Products helpt graag mee te denken om het beste systeem voor vloerverwarming voor uw situatie te verkrijgen. Vraag ons vandaag nog naar de mogelijkheden, of neem eens (vrijblijvend) contact met ons op om samen met een adviseur uw opties door te spreken: 

Verder lezen in ons blog

Kom in contact met ons

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]